2,281 млрд грн надійшло до держбюджету за надання спецдозволів 

19 Грудня 2023

Роман Опімах прозвітував депутатам про роботу Держгеонадр за 2023 рік

Голова Державної служби геології та надр України прозвітував членам Комітету Верховної Ради України з питань екологічної політики та природокористування про підсумки роботи відомства за 2023 рік і окреслив плани на 2024 рік. Участь у засіданні взяли Голова Комітету Олег Бондаренко, Голова підкомітету з питань державного моніторингу навколишнього природного середовища Павло Якименко, їх колеги – народні депутати профільного комітету ВРУ, Заступник Міністра захисту довкілля та природних ресурсів України Євгеній Федоренко, а також представники бізнесу.

Держгеонадра разом з командою Міндовкілля незмінно працюють над впровадженням трьох пріоритетних реформ у галузі надрокористування: оцифруванням послуг, модернізацією регуляторного поля та налагодженням ефективного контролю держави.

Впродовж 2023 року команда Держгеонадр готувала нові об’єкти для виставлення на електронні торги, оголошувала та проводила аукціони, видавала спеціальні дозволи на користування надрами.

«Ми виставили на аукціони 120 лотів, 68 з них продані, ще 32 перебуває на торгах. Загалом видали 417 спеціальних дозволів на користування надрами, що на 60% більше, ніж у 2022 році, та на 10% – ніж у 2021 році. Розмір збору за надання спецдозволів у 2023 році сягнув рекордних 2,281 мільярда гривень, 75% – це надходження від проведення е-аукціонів», – повідомив Роман Опімах.

Держгеолпортал став продуктом світового рівня. Він об’єднує 15 баз даних: реєстри й інтерактивні карти корисних копалин, водозабірних споруд, нафтових і газових свердловин, об’єкти природно заповідного фонду тощо. Державними і місцевими органами влади доступна інтерактивна карта будівельних матеріалів, де розміщена інформація про ресурсну базу близько 6000 об’єктів.

Керуючись принципами paperless і peopleless працює Електронний кабінет надрокористувача. За 2023 рік опрацьовано понад 900 заяв і видано вже більше 400 спецдозволів.

На виконання прийнятих змін до Кодексу України про надра було розроблено та прийнято 15 нормативно правових актів, один з яких законопроєкт. 

«Лібералізовано обіг спецдозволів – вільне відчуження прав на користування надрами. Цією нормою успішно скористалися 14 заявників. Працює норма «мале надрокористування» – надання дозволів на розробку копалин місцевого значення для власників землі площею до 25 га. 10 заявників отримали спецдозволи за цією процедурою. Очікується пожвавлення в цій царині через набрання сили з 1 січня 2024 року наступного етапу лібералізації ринку землі. Також скорочено термін надання спецдозволу на користування надрами до 60 робочих днів, із погодженням решти необхідних документів для початку видобування за 5 місяців», – поінформував Голова Держгеонадр.

Потенціал України з розробки стратегічних корисних копалин є цікавим світовій спільноті в контексті «зеленого переходу» і циркулярної економіки. Ця тема стала ключовою на європейських профільних конференціях і заходах високого рівня з відновлення України, а також спільних планів з ЄС щодо відбудови нашої держави. Єврокомісія розробила законопроєкт про критичну сировину, де Україна визначена як стратегічний партнер. Держгеонадра опрацювали текст змін до другого читання законопроєкту Загальнодержавної програми розвитку Мінерально-сировинної бази на період до 2030 року, в якому ввели визначення стратегічним і критичним мінералам, а також актуалізували пріоритети державної геологічної програми. Подальша робота потребує прийняття змін до законів та створення спецфонду, як сталого джерела фінансування геологічних робіт.

Основними викликами для галузі є брак фінансування, особливо на проведення геологічних досліджень і здійснення перевірок геологічного контролю, обмеження на обіг геолінформації з грифом «таємно» та кадровий голод.

У 2024 році Служба й далі працюватиме над діджиталізацією послуг і скануванням геолінформації, над підготовкою нових ділянок надр на е-аукціони та конкурси УРП, а також над відновленням країни.

Члени Комітету схвалили діяльність Державної служби геології та надр України на чолі з Романом Опімахом і закликали до продовження тісної співпраці депутатів, Міндовкілля й Держгеонадр щодо реалізації прийнятих галузевих законів.

Перейти до вмісту