6000 книг геологічних звітів оцифровано й розміщено онлайн

26 Квітня 2024

Роботи проведені в межах піврічного договору між Європейським банком реконструкції та розвитку і державним галузевим підприємством

Голова Державної служби геології та надр України Роман Опімах взяв участь у 15-ій сесії Експертної групи з управління ресурсами в межах Тижня сировинних ресурсів 2024, організованого Комітетом зі сталої енергетики Європейської економічної комісії. Щорічний захід зібрав широке коло зацікавлених сторін для обговорення політики й ініціатив у сфері сировинних ресурсів, надаючи огляд поточної ситуації ЄС у галузі. 

Під час виступу Голова Держгеонадр поінформував аудиторію про наявний стан справ, а також повідомив про реалізацію підписаного 16 листопада 2022 року в м. Брюсселі Меморандуму про технічну допомогу між Державною службою геології та надр України і Європейським банком реконструкції та розвитку. Оцифрування вторинної геолінформації, розширення функціоналу Державного геологічного вебпорталу та розвиток ІТ-архітектури є метою укладеного документу. Відповідно до проєкту передбачено фінансування сканування 60 000 книг геологічних звітів і графічних додатків протягом трьох років із відповідним розміщенням цих матеріалів на інтерактивних картах.

«В рамках Меморандуму в 2023 році було укладено піврічну угоду про співробітництво між ЄБРР і ДНВП “Геоінформ України”. Відповідно до угоди придбане необхідне технічне обладнання, програмне забезпечення та оцифровано перших 6000 книг геологічних звітів. Матеріали розміщені на інтерактивній мапі з англомовними метаданими про 125 об’єктів надрокористування, що містять поклади критичних мінералів. Зі знаттям тимчасового обмеження щодо відкриття доступу до інформаційних ресурсів після завершення воєнного стану ці матеріали стануть частиною “data room” та зможуть бути використані потенційними інвесторами для проведення власного аналізу лотів, щоб виставляти їх на відкритті міжнародні конкурси й аукціони», – повідомив Голова Держгеонадр Роман Опімах.

Оприлюднення інформації на вебсайтах із вільним доступом (тимчасово обмежений) про корисні копалини, які належать до переліку критичних для ЄС, є однією з вимог європейського закону про критичну сировину, прийнятого поточного року. Також видобувна галузь України у частині критичної сировини визначена як складова Ukraine Facility на 2024–2027 роки.

Сьогодні перехід світу до «зеленої енергетики» потребує безпеки ланцюгів постачання сировини. Україна має значний потенціал для забезпечення постачання критичних корисних копалин, які є ключовими елементами сучасних низьковуглецевих технологій. Крім того, розробка мінеральних ресурсів в Україні сприятиме зменшенню залежності ЄС від поставок з країн з авторитарними режимами влади, що є пріоритетом в політиці Євросоюзу.

Відеоогляд доступу до оцифрованої геологічної інформації через інтерактивну карту: https://youtu.be/hoqVMN9lRPE

Нагадаємо, Голова Державної служби геології та надр України Роман Опімах у складі української делегації взяв участь у заходах в межах Тижня управління ресурсами 2024.

Перейти до вмісту